Magic the Gathering (Magic in het kort) is een ruilkaartenspel. In het spel neem je het op tegen een of meer andere spelers. Ieder spel stelt een gevecht voor waarbij je als Planeswalker (een krachtige tovenaar) je kaarten slim moet inzetten om te winnen. Door het spelen van kaarten kan de speler de andere speler schade toebrengen of in zijn spel hinderen. Het doel is de tegenstander op 0 levenspunten te krijgen, hoewel er tal van andere manieren zijn om het spel te winnen.

Magic combineert strategisch inzicht met een geluksfactor. Spelers hebben voor het spel een deck samengesteld met kaarten uit hun verzameling. Voor aanvang van het spelen worden de decks geschud, hierdoor weet een speler niet welke kaarten hij gaat trekken.

Spelers bevechten elkaar door het spelen van kaarten. Deze zijn globaal onder te verdelen in Lands, Creatures en Spells. Lands vormen de basis waarmee je kunt betalen voor de andere kaarten. Dit gaat door middel van mana. Creatures vormen het leger dat je kunt oproepen om de tegenstander mee te bevechten. Alle andere kaarten bieden ondersteuning in de vorm van permanente of eenmalige effecten.

Magic is het oudste ruilkaartenspel. Het heeft veel gemeen met de spellen die erna kwamen, zoals Pokemon, Yu-Gi-Oh of het digitale Hearthstone. Kennis van deze spellen kan je helpen bij het spelen van Magic.

Voor zover de achtergrond, maar hoe werkt het spelletje?