Nu je weet hoe de kaarten eruit zien en hoe een beurt verloopt is het tijd om de laatste puntjes op de i te zetten. Laten we beginnen met een paar termen die je veel op de kaarten zult tegenkomen.

Library

Je library is de stapel kaarten die je nog niet geraapt hebt. Je mag tijdens een pot niet door je library kijken tenzij een kaart je daar specifiek toestemming voor geeft.

Hand

Je hand zijn de kaarten die je tot je beschikking hebt. Deze kaarten kun je spelen. Kaarten kun je alleen spelen in je eigen main phase, behalve instants, die mag je altijd spelen.

Graveyard

Je graveyard is je aflegstapel. Deze ligt meestal naast je deck. Creatures die dood gaan worden in de Graveyard gelegd. Instants en sorceries gaan hier ook heen nadat ze klaar zijn met hun effect. Kaarten die je op het einde van je beurt weggooid komen hier ook terecht. Kortom: alle kaarten gaan naar de graveyard als ze afgelegd zijn, tenzij ze specifiek vermelden dat ze ergens anders heen moeten.

Kaarten in de graveyard zijn niet uit het spel en kunnen teruggehaald worden door andere kaarten. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze:

rise-of-the-dark-realms

Alle creatures uit alle graveyards, zo bij je in het spel!

Exile

Exile is ook een soort aflegstapel, maar in dit geval is de kaart wel echt uit het spel gehaald. Soms is dit maar tijdelijk en komt de kaart weer terug, meestal is de kaart voorgoed uit het spel. Nadat het spel is afgelopen krijg je deze kaart pas weer terug.

fairgrounds-warden

Fairgrounds Warden sluit een creature op. Deze wordt “bewaard” in Exile. Zodra Fairgrounds Warden weg is komt het creature weer terug bij jou.

anger-of-the-gods

Anger of the Gods doet schade aan alle creatures. Creatures die dood gaan worden niet in de graveyard geplaatst, maar in Exile. Deze creatures komen nooit meer terug in het spel, zelfs niet met Rise of the Dark Realms.

Battlefield

De battlefield is waar je je kaarten neerlegt. Zodra je een landje, creature, of ander permanent speelt komt deze op het battlefield. Kaarten in je hand, deck, graveyard of exile zijn niet op de battlefield.

Discard

Sommige kaarten zullen je vragen om kaarten te discarden. Discarden doe je altijd vanuit je hand. Deze kaarten gaan naar de graveyard.

Card Abilities

Heel veel kaarten in Magic hebben abilities. Sommige abilities doen iets zodra je de kaart speelt.

skirmisher

Kinsbaile Skirmisher geeft een creature +1 power en +1 toughness tot het einde van de beurt zodra je hem speelt.

Sommige abilities doen iets op een bepaald moment.

into-the-wilds

Into the Wilds laat je naar de top van je deck kijken. Als het een landje is krijg je deze gratis in het spel!

Sommige abilities doen iets wanneer je er voor betaald.

wall-of-fire

Wall of Fire krijgt 1 extra power tot het einde van de beurt voor iedere rode mana die je er voor gebruikt.

Abilties waar je voor kunt betalen mag je op ieder moment gebruiken, net als instants, tenzij de ability specifiek zegt dat dat niet mag. Als je het creature moet tappen om zijn ability te gebruiken mag je dat niet doen als het creature nog geen beurt bij jou in het spel begonnen is (net zoals dat creature dan niet mag aanvallen).

ancient-hellkite

Ancient Hellkite heeft een krachtige ability waarmee hij schade kan doen aan de tegenstander zijn creatures. Dit mag alleen als Ancient Hellkite aanvalt.

knight

Knight of the Skyward Eye kan 3 extra power en toughness krijgen. Dit mag je op ieder moment doen, maar wel maar 1 keer per beurt.

research-assistant

Research Assistant heeft een ability waarvoor je hem moet tappen. Dit mag je dus niet doen tenzij je hem al in het spel hebt sinds het begin van je beurt. Zodra je de ability gebruikt wordt hij getapt, en kun je de ability niet meer gebruiken totdat hij untapt.

Sommige creatures hebben speciale abilities.

phantom-monster

Phantom Monster heeft flying. Dit betekent dat wanneer hij aanvalt, hij alleen geblockt kan worden door creatures die ook flying hebben.

cloud-crusader

Cloud Crusader heeft First Strike. Als hij in combat blockt of geblockt wordt doet hij eerst zijn schade (normaal gesproken gaat dit tegelijkertijd). Als het andere creature dan dood is, dan krijgt hij geen schade terug. Als er nog attackers of blockers in leven zijn doen ze nog schade terug.

affa-protector

Affa Protector heeft Vigilance. Dit betekent dat hij niet hoeft te tappen om aan te vallen. Hij kan dus aanvallen en de volgende beurt blocken als je tegenstander aanvalt.

brazen-scourge

Brazen Scourge heeft Haste. Dit betekent dat hij mag aanvallen de beurt dat je hem speelt.

cunning-sparkmage

Haste werkt ook voor abilities. Cunning Sparkmage mag al zodra je hem speelt getapt worden om 1 schade te doen.

terra-stomper

Terra Stomper heeft Trample. Als je met creatures aanvalt en ze worden geblockt doe je schade. Schade die je teveel doet gaat normaal gesproken verloren. Trample zorgt ervoor dat je de schade die je teveel doet nu aan de tegenstander doet. Als Terra Stomper geblockt wordt door een 2/2 creature dan doet hij 2 schade aan dat creature en 6 aan de tegenstander.

typhoid-rats

Typhoid Rats heeft Deathtouch. Dit betekent dat zodra hij schade doet aan een ander creature, dat creature dood gaat, ook al heeft hij nog toughness over.

Winnen en verliezen

Je kunt een spelletje Magic op veel manieren winnen of verliezen. Het makkelijkste is om de tegenstander op 0 of minder levenspunten te krijgen. Je kunt ook winnen met speciale kaarten.

felidar-sovereign

40 levens is veel, maar dan win je wel!

Je verliest het spel als je 0 of minder levenspunten hebt. Je kunt het spel ook verliezen op speciale kaarten.

demonic-pact

Als je deze kaart speelt heb je nog vier beurten… je kunt nu maar beter snel winnen!

Kom naar de GF!

Ben je nu benieuwd hoe het je zal vergaan als je zelf aan het roer staat? Of heb je nog vooral vraagtekens bij wat dit spelletje is? Kom dan naar de GameForce! Zodra je een paar potjes hebt gedaan zal alles veel duidelijker zijn. Op de eerste zaterdag van iedere maand hebben wij een Magic Workshop. Een speciaal team zal dan klaar staan om je te helpen met je eerste potjes of extra uitleg. Neem vooral ook je vrienden mee!

Wil je weten hoe je nu precies aan kaarten komt of waar je kunt spelen? Kijk dan hier.