Magic is opgedeeld in formaten. Het is verstandig om van tevoren af te spreken welk formaat je speelt: welke kaarten mogen wel of niet. Voor toernooien is er altijd een formaat bepaald.

Standard is het kleinste formaat, waarin je alleen mag spelen met de nieuwste sets. Een lijst van deze sets vind je hier. Het voordeel van Standard is dat je altijd met de nieuwste kaarten speelt, dus je hoeft niet ook alle oude kaarten te hebben. In de GameForce wordt Standard gespeeld op vrijdag (Friday Night Magic), iedere zaterdag (Standard Showdown) en tijdens de Monthlies op de eerste zondag van de maand.

In Modern mogen al veel meer sets, waardoor er meer verschillende decks zijn, en de decks ook sterker zijn. Een lijst van sets die Modern zijn toegestaan vind je hier. Een aantal kaarten zijn gebanned: deze mag je helemaal niet spelen. In de GameForce wordt Modern gespeeld op de Monthlies en op speciale toernooien (zie de kalender).

In Legacy mogen bijna alle kaarten. Er is geen restrictie op sets, alleen op individuele kaarten. Een lijst van gebande kaarten uit Legacy vind je hier. Iedere eerste zondag van de maand tijdens de Monthlies is er een Legacy toernooi.

Vintage lijkt heel erg op Legacy. Het enige verschil is dat een aantal kaarten die in Legacy helemaal niet mogen in Vintage wel mogen, maar slechts 1 keer per kaart. Vintage wordt eigenlijk niet meer gespeeld omdat sommige kaarten tegenwoordig te veel geld waard zijn.

Commander is een speciaal formaat dat je met meer dan 2 personen kunt spelen. In commander bouw je een speciaal deck van 100 kaarten. 1 Daarvan moet een Legendary creature zijn, dat is je commander. Je deck mag alleen kaarten bevatten van de kleuren die bij je commander horen. Daarnaast mag je iedere kaart maar 1 keer in je deck hebben, behalve als het een basic land is. Voor de volle regels van Commander kun je hier kijken. Commander wordt vooral buiten toernooien om gespeeld. In de GameForce zijn er regelmatig spelers te vinden op woensdagavond en op zaterdag voor multiplayer Commander. Er is ook een variant waarbij je een tegen een speelt, maar die wordt bij ons niet veel gedaan.

Sealed deck en draft zijn twee formaten waar je helemaal geen kaarten voor nodig hebt. Deze krijg je namelijk van de organisator als je aan een toernooi mee doet. Bij Sealed deck krijg je dichte boosters waarvan je daarna zelf een deck moet maken. Hiermee speel je tegen andere spelers die hetzelfde hebben gedaan.
Bij Draft krijg je 3 boosters. Iedereen maakt 1 booster open en pakt daar 1 kaart uit. Daarna geeft iedereen de booster aan zijn linkerbuurman. Dit doe je totdat de hele booster op is. Daarna maakt iedereen de 2e booster open en doet hetzelfde, maar dan rechtsom. De laatste booster gaat weer linksom. Hierna heb je 42 kaarten waarvan je een deck moet maken. Draft is het beste met 8 spelers, maar het kan ook met meer of minder.
In de GameForce spelen we iederen woensdagavond een draft. Sealed deck wordt vooral gespeeld op speciale toernooien, zoals de Pre-Release.

Two-Headed Giant is een speciaal formaat waarbij je met een team van 2 spelers speelt. Iedere game heeft dus 4 spelers. Je doorloopt al je acties samen met je teamgenoot, dus tegelijkertijd kaarten rapen of aanvallen. Je hebt gezamelijk 30 levens en je moet proberen het andere team te verslaan zoals in een normale pot Magic. Hierbij moet je goed overleggen met je teamgenoot. De uitgebreide regels voor Two-Headed Giant vind je hier.

Dit zijn niet alle formaten die in Magic mogelijk zijn, maar diegenen die het meeste bij ons gespeeld worden.