Scroll Top
Geldropseweg 83, 5611 SE Eindhoven, The Netherlands

Gundam bouwmiddag

Gundam_bouwmiddag

MAAK OP 18 MAART KENNIS MET GUNPLA!

Gundam is niet alleen één van de meest langlopende anime ooit maar is wellicht ook één van de meest geliefde anime series. Al meer dan 35 jaar lang weet deze serie miljoenen fans over de hele wereld telkens weer mee te nemen in hun avonturen en doen ze je verbazen met hun toffe designs, goede actie, en meeslepende verhalen.

Maar het blijft niet alleen bij het kijken van Gundam. Een grote hobby en passie van velen is het zelf bouwen van de Mobile Suits (en andere personages) uit Gundam in de vorm van Gunpla kits.

WAT IS GUNPLA?

Gunpla komt van “Gundam plastic model”  en zijn speciale bouwpakketen waarmee je volledig op schaal je favoriete Gundams na kunt bouwen. Al sinds de jaren ’80 brengt Bandai deze kits op de markt en heb je ze in allerlei soorten en maten, zowel duur als goedkoop, makkelijk als ontzettend ingewikkeld en ga zo maar door. Over het algemeen worden ze echter geclassificeerd op twee manieren: Scale (grootte) en grades. De scales zijn eigenlijk altijd beperkt tot 1/60, 1/100, 1/144 en no scale voor sommige versies. De scale geeft aan hoe groot de “verkleining” is op basis van het echte exemplaar. Naast de scale zijn de gunpla kits opgedeeld op basis van grade. Deze grade is een indicatie van de kwaliteit (en deels moeilijkheid) van een bepaalde gunpla kit. De meest bekende zijn: Perfect Grade (PG), Master Grade (MG), Real Grade (RG), Reborn-One Hundred (RE/100), High Grade (HG), en andere speciale series zoals Super Deformed (SD), No Grade (NG), en de eerste edities van vroeger de First Grade (FG) kits.

KITS VOOR BEGINNER EN MEESTER

Elk van deze kits wordt gekenmerkt door andere bijzonderheden maar vooral door de schaal en kwaliteit van de modellen. Hoe groter betekend echter niet altijd moeilijker, dit kan maar net aan de hoeveelheid onderdelen liggen. Zo kan een Master Grade moeilijker zijn dan een Perfect Grade als deze meer kleine onderdelen e.d. heeft. Je moet je echter niet tegen laten houden door het feit dat sommige kits misschien wat moeilijker of ingewikkelder zijn. Zolang jij het character dat je gaat bouwen maar tof vind komt de motivatie vanzelf!

STAP-VOOR-STAP HULP

Daarbij hoef je gelukkig niet zelf uit te puzzelen hoe je alles in elkaar moet zetten. In elke kit zitten namelijk plastic “trays” waar alle onderdelen in zitten, overige accessoires zoals stickers, én een uitgebreide handleiding waarin stap-voor-stap staat hoe je de gunpla moet bouwen. Door handige afbeeldingen, symbolen en uitleg wordt je dus helemaal begeleid hoe jij het zelf kan doen.

Stap een is dan ook altijd om de handleiding erg grondig door te lezen vóór je begint. Daarna is het een kwestie van aan de slag gaan! Je zult merken dat het over het algemeen heel ontspannen en leuk werk is. Natuurlijk heb je soms wat frustratie over bepaalde onderdelen of klusjes maar wanneer je model uiteindelijk helemaal klaar is weet je waar je het voor gedaan hebt: een super epic figure!

TOEGANKELIJK VOOR IEDEREEN

Het fijne van gunpla kits bouwen is dan je geen hele gereedschapskist of moeilijke dingen voor nodig. Met een paar kniptangetjes, pincet, stanley-mes, en eventueel een vijltje en markers kun jij het overgrote deel van alle gunpla kits volledig in elkaar zetten. Mocht het toch nog ergens fout gaan? Dan is een druppeltje superlijm vaak alweer voldoende om het oplossen. Zolang je maar geduldig bent, de boel niet forceert en plezier hebt in het maken zal het altijd goed komen! En gaat het toch verkeerd? Geen ramp dan kun je met een volgende kit altijd je skills nog even fine-tunen.

BOUWMIDDAGEN

In onze winkel hebben we een grote selectie Gunpla kits voor je beschikbaar.
Op 18 maart, 15 april en 13 mei organiseren wij een bouw en kennismakings middag.
Veteranen kunnen je laten zien en vertellen over deze hobby.